Martelaarschap – J.J. Voskuil
In Martelaarschap verkeert J.J. Voskuil in een diepe existentiële crisis. Zijn laatste strohalm, het dagboek dat hem al 27 jaar dag in dag uit lucht geeft, biedt hem geen uitweg meer. Halverwege 1966 houdt hij helemaal op met zijn notities. Hij ploetert dan nog wanhopend door aan Binnen de huid, zijn geniale zelfafrekening, die hij begin 1968 voltooit. Daarna valt hij stil, tot hij in 1972 de pen weer oppakt en het schrijven herontdekt. Eerst wat plichtmatig, maar al snel raakt Voskuil in een ware schrijfkoorts, alsof een slapende vulkaan tot uitbarsting komt. De lezer krijgt in Martelaarschap Voskuil op zijn scherpst te zien. In zijn haat tegen het Bureau, belichaamd door Dick Blok (Jaap Balk) en Jo Daan (Dé Haan), die hij dood wil schieten of slaan. In de bizarre verslagen van de dagenlange echtelijke botsingen met Lousje. In zijn fulmineren tegen de auto. In zijn ironische schets van een snel veranderende samenleving waarin hij langzamerhand verwordt tot een relict. Dit alles doorspekt met anekdotes, confidenties en onweerstaanbaar komische dialogen. Martelaarschap is voer voor intellectuelen, maar ook voor iedereen die weleens een intellectueel de nek om heeft willen draaien.
Mindf*ck challenges – Victor Mids & Oscar Verpoort
Victor Mids en Oscar Verpoort dagen je op een nieuwe manier uit met MINDF*CK Challenges. Lukt het jou om alle 103 illusies, breinbrekers en weddenschappen te doorgronden? Test je brein en ontdek de best bewaarde geheimen achter het populaire tv-programma.
- Verander een foto in een tientje
- Achterhaal de toegangscode van elke telefoon
- Leer de truc die zelfs Einstein niet begreep
- Raad iemands leeftijd door hem op één been te laten staan
- Laat een blikje magisch balanceren
- Ontdek hoe je een kaars op afstand kunt ontbranden
- Creëer je eigen optische illusies
- Buig een paperclip met de kracht van je gedachten
…en ontdek hoe dit boek zichzelf binnen één dag terugverdient.
In dit interactieve boek speel jij zelf de hoofdrol en leer je waardevolle lessen over psychologie, creativiteit en beïnvloeding. Daarbij wordt je brein continu op het verkeerde been gezet. Oftewel: gegarandeerd maandenlang plezier. Durf jij de uitdaging aan?
Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek – Jim Jansen & Dolf Jansen
Het is traditie: terwijl de nachten lengen en een bewogen jaar zich naar haar welverdiende einde wankelt, presenteren de broers Jansen – cabaretier Dolf en wetenschapsjournalist Jim – het leukste eindejaarscadeau. In Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek bundelen zij voor de vierde maal 26 verrassende interviews en 26 prikkelende columns over de wetenschap.
Albert Einstein (1879-1955) was niet alleen de belangrijkste wetenschapper uit de moderne tijd, maar is ook met straatlengte voorsprong de meest geciteerde onderzoeker van de afgelopen tweehonderd jaar. In wetenschappelijke tijdschriften, natuurlijk, maar ook in kranten, op websites en tegeltjes. De man schijnt zelfs op T-shirts te staan. In Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek gaat journalist Jim Jansen in gesprek met de allerbeste wetenschappers over actuele onderwerpen. Cabaretier Dolf Jansen columniseert over diezelfde onderwerpen, of iets dat daarbij in de buurt komt.
Met o.m. klimaatwetenschapper Valerie Trouet, hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets, theoretisch natuurkundige Robbert Dijkgraaf, AI-hoogleraar Frank van Harmelen, technisch natuurkundige Vinod Subramaniam, hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder en hoogleraar sociaal beleid Mara Yerkes.
Mijn naam is Barbra – Barbra Streisand
Mijn naam is Barbra zijn de langverwachte memoires van Barbra Streisand, een van de meest veelzijdige en succesvolle entertainers aller tijden. In dit boek vertelt ze het verhaal over haar leven en carrière, van haar jeugd in Brooklyn, haar doorbraak in Funny Girl tot haar vele prestaties op het gebied van muziek, film, theater en televisie.
Barbra Streisand is naar elke maatstaf een levende legende, een vrouw die in een carrière van zes decennia heeft uitgeblonken in elk gebied van entertainment. Ze behoort tot de selecte groep van EGOT-winnaars (Emmy, Grammy, Oscar en Tony) en heeft een van de meest herkenbare stemmen in de geschiedenis van de populaire muziek. Met Yentl werd ze de eerste vrouw die een grote speelfilm schreef, produceerde, regisseerde en in speelde.
In Mijn naam is Barbra deelt ze haar ervaringen en inzichten met humor en eerlijkheid. Ze vertelt over haar worstelingen om actrice te worden, de opnames van enkele van haar veelgeprezen albums, de jarenlange inspanning die nodig was om Yentl te maken, haar regie van The Prince of Tides, de vriendschappen met figuren als Marlon Brando en Madeleine Albright, haar politieke activisme en de vervulling die ze heeft gevonden in haar huwelijk met James Brolin.
Ik beloof je dat ik honderd word – Peter & Royce de Vries
In het laatste anderhalf jaar van zijn leven hield Peter R. de Vries in het geheim een logboek bij. Vanaf de dag dat hij in aanraking komt met de kroongetuige in het Marengo-proces tot aan de dag van de aanslag op zijn leven (6 juli 2021), doet hij nauwgezet en bij vlagen met humor, verslag van zijn rol als vertrouwensman van Nabil B.
Hij vertelt over zijn rol in het verdedigingsteam dat hij vormde met de advocaten Peter Schouten en Onno de Jong, en de krachten waarmee hij werd geconfronteerd: de onthutsende wijze waarop het Openbaar Ministerie het verdedigingsteam en de familie van de kroongetuige probeert tegen te werken, en de strijd met advocaten en bepaalde ‘vrienden van de media’. In het logboek is Peter R. aan het woord, de publieke persoonlijkheid en crimereporter, de bevlogen strijder voor rechtvaardigheid. Parallel daaraan lezen we over de familieman Peter, betrokken vader voor zijn dochter en zoon, opa van zijn kleinkinderen, in de ontroerende en aangrijpende dagboekfragmenten van zoon Royce de Vries (1989), die met dit boek zijn debuut maakt als schrijver. De verhalen van Royce lopen deels synchroon met het leven van zijn vader, maar bevatten ook herinneringen aan hun reizen en bijzondere ontmoetingen, de gezamenlijke passie voor voetbal en duiken, en de (ongevraagde) bezoekjes aan huis door Willem Holleeder. Royce vertelt hoe hij Amanda ten huwelijk vroeg, over de geboorte van hun oudste zoon, zijn bijzondere band met zijn moeder Jacqueline en zus Kelly, en zijn passie voor de advocatuur. En hij schetst wat er gebeurde in de negen dagen na de aanslag tot Peters overlijden op 15 juli 2021, bij de uitvaart en wat er daarna gebeurde in het leven van zijn familie en de andere hoofdrolspelers in het boek. Ik beloof je dat ik honderd word is bovenal een boek over een vader en een zoon. Over familiebanden, loyaliteiten, principes, redenen om voor te leven en te strijden. Over je rug recht houden, ‘de weg ertegen’ en een leven dat in het teken staat van de juiste keuzes maken – en daarvoor staan. Het is een boek dat geen lezer onberoerd zal laten.