Onze tips

"As Long as the Lemon Trees Grow" is een achtbaan aan emoties. Het laat zien dat er altijd hoop is.

Zoulfa Katouh weet met haar schrijfstijl de setting ontzettend goed neer te zetten. Tijdens het lezen voel je de constante dreiging en de tweestrijd waar Salama in zit. Tegelijkertijd overheerst de hoop op een betere toekomst. Zowel voor Salama en Kenan, als voor Syrië.

Het boek is geschreven voor Young Adults, maar iedereen zou het moeten lezen. Het is een belangrijk boek met een belangrijk thema. Over wat een oorlog doet met mensen en hoe er, zelfs in de meest verschrikkelijke tijden, hoop te vinden is.
Anne

Dit YA-debuut van Zoulfa Katouh volgt Salama, die te midden van de burgeroorlog in Syrië leeft. Ze was farmaciestudent toen de revolutie begon. Ze had haar ouders nog, haar grote broer, haar huis. Nu is ze haar familie kwijt en werkt ze als vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs waar de gewonden onophoudelijk binnenstromen. Ze wil weg uit deze oorlog, weg van de ellende en verschrikkingen. Maar ze wil ook blijven, voor alles wat Syrië was – en voor de mensen die haar hulp nodig hebben. Met haar twijfel groeit ook haar PTSS, in de menselijke gedaante van Khawf, die haar alle verschrikkingen die ze heeft meegemaakt telkens opnieuw laat beleven. Dan ontmoet ze Kenan die haar probeert de kleuren te tonen die allang zijn vervaagd. Hij durft te dromen van een toekomst, en het is aan Salama om te beslissen of ze daarin met hem meegaat.

“As long as the lemon trees grow” is ook in het Nederlands verkrijgbaar. Klik hier om “Zolang de citroenbomen bloeien” te bekijken en/of bestellen.