Literatuur

De bewaring – Yael van der Wouden 
De bewaring speelt zich af in het naoorlogse Overijssel. Kogelgaten zijn weer gedicht, herinneringen aan de Holocaust zo veel mogelijk verstopt.

Isabel woont alleen in het huis van haar overleden moeder, waar alles rustig voortkrabbelt tot plotseling haar broer Louis met zijn nieuwe vriendin Eva voor de deur staat om bij haar de zomer door te brengen.

Eva is in alles het tegenovergestelde van Isabel. Waar Isabel houdt van rust, houdt Eva van liederlijk late avonden; waar Isabel bedeesd en voorzichtig is, stampt Eva door het huis en trekt ze letterlijk alles uit de kasten.

Maar dan beginnen er kleine dingen – een lepel, een mes, een kom – uit het huis te verdwijnen. Heeft Eva er iets mee te maken? Dat idee laat Isabel niet los. Koortsachtig houdt ze de nieuwe vrouw in de gaten, totdat ze – op het hoogtepunt van die zinderend hete zomer – een mysterieuze ontdekking doet waardoor netjes afgedekte geheimen haar plotseling keihard in het gezicht slaan. Misschien is de oorlog niet helemaal voorbij.

De bewaring is een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.

Het Xoanon – Jan van Aken 
Als de Grote Oorlog voorbij is, en het Ottomaanse Rijk verslagen, bezetten de grootmachten Constantinopel. Terwijl Wit-Russische vluchtelingen de stad overspoelen en in het oosten van het land een nieuwe oorlog oplaait, begint zich in de chique wijken al de geest van de vrolijke jaren twintig te roeren.

Beaujon, een vrijbuiter met een neutraal paspoort, leidt in dit Constantinopel een comfortabel leven. Te comfortabel, naar zijn zin. Dat verandert als hij betrokken raakt bij een aanslag op een antiek monument, waarbij een voorwerp van onschatbare waarde uit de oudheid zou zijn buitgemaakt. In dit explosieve krachtenveld menen veel groepen en individuen hun voordeel te kunnen doen met dit geheimzinnige xoanon.

Ook de neutrale Beaujon kan zich niet langer afzijdig houden. Maar hij heeft veel hogere ambities dan wat hij ziet als de jacht op een hersenschim.

Lied van de profeet – Paul Lynch 
Op een donkere, regenachtige avond in Dublin wordt er aangeklopt bij Eilish Stack, wetenschapper en moeder van vier kinderen. Twee agenten van de nieuwe Ierse geheime dienst willen haar echtgenoot spreken, vicevoorzitter van de Onderwijsvakbond. Ierland valt uiteen. Het land is in de greep van een overheid die afstevent op tirannie. Als Eilish’ echtgenoot wordt opgepakt, ziet ze zich gevangen in een ijzingwekkende, instortende maatschappij en wordt ze belaagd door onvoorspelbare krachten waar ze zich niet tegen kan verzetten. Hoever kan ze gaan om haar familie te redden? En wat, of wie, is ze bereid achter te laten?

Beklemmend, adembenemend en prachtig geschreven: Lied van de profeet biedt een hartverscheurende visie op een land in oorlog en een diepmenselijk portret van het gevecht van een moeder om haar gezin bij elkaar te houden. Het is een monumentale literaire roman over een toekomst die angstaanjagend dichtbij blijkt.

De geruite meisjes – Alexa hennig von Lange 
Een jonge vrouw gevangen tussen haar eigen dromen, de nazi’s en de zorg voor een Joods meisje.

Voor de 91-jarige Klara, die blind is en haar huis niet meer zelf uit kan, wordt de wereld steeds kleiner. Ze realiseert zich dat de tijd dringt om iets met het verleden te doen dat ze altijd angstvallig voor haar familie verborgen heeft gehouden: haar band met de nazi’s en haar geadopteerde Joodse dochter Tolla. Als jonge vrouw kreeg Klara de leiding over het kindertehuis Oranienbaum, maar om de toekomst van de meisjes daar te redden, had ze de steun van de nazi’s nodig. Die steun kwam echter met een hoge morele prijs. Zeker als blijkt dat Tolla van Joodse komaf is…