Mark Stokmans

Boekenweek 2024
Thema: “Bij ons thuis”

Op uitnodiging van Boekhandel Rutgers vertelde Mark Stokmans over het tweeluik Land van echo’s en Spiegeldagen. Links interviewer Joyce de Schepper en rechts Saskia Heijink, eigenaar van de boekhandel. Foto: DeSchepper&Co

VARSSEVELD – Zaterdag 16 maart is de Boekenweek 2024 van start gedaan. In het kader hiervan had boekhandel Rutgers afgelopen zondagmiddag schrijver Mark Stokmans uitgenodigd om naar het Borchuus te komen. Stokmans werd geïnterviewd door Joyce de Schepper over zijn recent verschenen tweede roman ‘Spiegeldagen’ en over zijn debuutroman ‘Land van Echo’s’ waarvoor hij de Nederlandse Boekhandelsprijs 2023 kreeg.

Tekst: Ria Tuenter

Mark Stokmans (1975) woonde tot zijn elfde in verschillende landen. Toen Mark drie jaar was, emigreerden zijn opa en oma naar Spanje. Sindsdien was hij daar vrijwel elke zomer te vinden. Het huis, een grote finca met veel natuur er omheen,  voelde voor hem steeds als thuiskomen. Toen op zijn achttiende dit familiehuis werd verkocht, ontstond bij Mark de behoefte om erover te schrijven. Het werd een tweeluik, onafhankelijk van elkaar te lezen, ongeacht de volgorde.

In zijn meest recente roman ‘Spiegeldagen’ krijgt makelaar Ruben de opdracht van zijn moeder en broer om het familiehuis in Spanje te verkopen. Zijn opa is overleden en Pepa, die rechtmatig in de woning zou mogen blijven wonen, blijkt al jaren spoorloos. Het boek kent twee verhaallijnen: van Ruben en van Pepa. Ruben denkt terug aan de geschiedenis van zijn opa en aan zijn jeugd. Hoe zit het met herinneringen? Onze eigen herinneringen en die van anderen? Hoe beïnvloeden generaties elkaar?

Ter illustratie leest Stokmans een passage uit zijn boek. Een gesprek over zijn opa Herman tussen Ruben en de zwierige Venetiaan signore Ortolani, die het boek binnenkomt en overal opduikt. “Ik zie het zo”, zegt Ortolani, “hij is als een bom afgegaan in jullie levens en fragmenten van hem hebben zich in jullie lijven geslagen, om zich in jullie individuele zielen te nestelen. […] Jullie dragen niet meer dan verschillende fragmenten in je mee, en toch denken jullie het over dezelfde persoon te hebben. Daarom kunnen jullie niet anders dan het met elkaar oneens zijn. Elk fragment is een wapen waarmee jullie elkaar te lijf gaan […].

Foto: DeSchepper&Co

Wat herinner je je en wat wil je je herinneren? Wat is goed en wat is fout? Wat is moreel juist in een verwarrende situatie zoals tijdens een burgeroorlog? Dat zijn belangrijke vraagstukken die een rol spelen in de romans van Stokmans. “Ik ben tijdens het schrijven niet bezig met de boodschap dat we niet te hard moeten oordelen”, zegt hij. “Ik hoop een menselijk verhaal te vertellen en schoonheid te brengen. In ieder mens schuilt iets zachtmoedigs. Ik heb geen illusie een boodschapper te zijn. Ik houd meer van vraagtekens dan van uitroeptekens. Be curious, not judgmental. Het grootste compliment dat lezers mij kunnen geven is dat mijn boek iets met hen doet. Dat het raakt. Mensen moeten hun eigen dingen erin vinden, dan leeft het. Ik ben heel erg van de verbeeldingskracht. Een roman hoeft niet gebaseerd te zijn op waargebeurde verhalen. Ik schrijf fictie. Het is mooi om te spelen met karakters en je als schrijver én lezer te verplaatsen in een ander. “

Bij aankoop van € 15 aan boeken, krijgt u het Boekenweekgeschenk ‘Gezinsverpakking’ geschreven door de familie Chabot cadeau. De Boekenweek duurt tot 24 maart.