Benefietschrijversfestival voor Oekraïne

Op zondagmiddag 7 april 2024 om 15.00 uur zal het collectief Schrijvers voor Oekraïne voor de allereerste keer tezamen optreden. Topauteurs Tommy Wieringa, Maurits Chabot, Iris Koppe, Olaf Koens en Lisa Weeda komen naar het theater om voor te lezen en te vertellen over hun recente ervaringen in Oekraïne.  

De middag wordt gepresenteerd door Alena Muravska en Jaap Scholten en muzikaal omlijst door de Oekraïense muzikanten Oleg Lysenko (accordeon) en Tatiana Chevtchouk (piano). Fotograaf Daniel Rosenthal zal recente foto’s uit Oekraïne tonen. De schrijvers hebben onlangs boeken uitgebracht over dit onderwerp. Deze boeken zijn te koop en kunnen worden gesigneerd. De opbrengst van dit project komt ten goede aan de stichting Protectukraine.nl 

Kaarten zijn verkrijgbaar op www.theaterdestorm.nl of bij de theaterkassa. De toegangsprijs bedraagt € 20.00 incl. pauzedrankje en garderobe. 

“Winning the war in Ukraine starts with protecting lives. We support this cause by giving Ukrainian soldiers the necessary non-military tools to protect themselves in their fight against Russian aggression. 

Een aantal Nederlandse schrijvers, onder anderen Jaap Scholten, Tommy Wieringa, Lisa Weeda, Iris Koppe en Jelle Brandt Corstius zetten zich vanaf het begin van de oorlog in voor Oekraïne en het grote onrecht dat daar plaatsvindt. Met het collectief Schrijvers voor Oekraïne gaan zij een serie optredens in Nederland verzorgen en de opbrengst daarvan gaat via de stichting protectukraine.nl naar Oekraïne. Winterswijk is in de unieke positie het allereerste optreden te presenteren.  

Protectukraine.nl zamelt geld in om terreinauto’s aan te schaffen die vaak dienstdoen als ambulances, levensreddende medische zaken zoals tourniquets en chest seals, helmen, kogelvrije vesten en verkenningsdrones. Zij brengen deze goederen en auto’s zelf naar Oekraïne en overhandigen daar aan militairen of vrijwilligers. Op deze konvooien zijn zeven van de tien aangesloten schrijvers al één of meerdere keren mee geweest. 

Rob Bauer, tweede man van de NAVO achter Stoltenberg en zijn belangrijkste adviseur, zei onlangs: “De samenleving moet het onverwachte gaan verwachten. Hulp aan de Oekraïne is nu belangrijker dan ooit.” 

Vandaar dat wij als Rotaryclub Achterhoek Oost dit project met enthousiasme omarmen. In samenwerking met de Rotaryclubs Winterswijk en Aalten-Wisch, hebben we de schrijvers uitgenodigd voor een benefietfestival in de Storm in Winterswijk. Wij zetten onze schouders eronder om het tot een succesvolle fondswerving te maken. 

www.protectukraine.nl 

Foto: Keke Keukelaar

Tommy Wieringa is auteur van onder andere de boeken ‘Joe Speedboot’, ‘De heilige Rita’, ‘Dit zijn de namen’ en ‘Nirwana’. Dit laatste boek verscheen in 2023.

Lisa Weeda debuteerde in 2021 met haar boek ‘Aleksandra’, dat grote aandacht kreeg in verband met de oorlog in Oekraïne. Begin februari 2024 verscheen haar boek ‘Dans dans revolutie’, dat zich ook in Oekraïne afspeelt. 

Foto: Geert Snoeijer
Foto: Carlo ter Ellen

Jaap Scholten debuteerde in 1995 met de roman ‘Tachtig’. Een bekende roman van hem is ‘Kameraad Baron’, waarin Oekraïne een rol speelt. Scholten is initiatiefnemer van de stichting ‘Protect Ukraine’.

Iris Koppe is schrijfster en journaliste. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, is ze gaan corresponderen met Elena, de vrouw bij wie ze in Kyiv ooit studeerde. Eind 2022 verscheen haar boek ‘Elena, berichten uit de schuilkelder’. Ze tourt op dit moment samen met Jaap Scholten door Nederland.

Foto: Marlena Waldthausen
Foto: Anton Corbijn

Maurits Chabot is historicus, journalist en schrijver. Van zijn laatste boek, ‘Over de kloof’, over onwaarschijnlijke vriendschappen, maakte de EO een documentaire. 

Olaf Koens is een Nederlandse journalist en correspondent voor RTL Nieuws voor het Midden-Oosten. Daarvoor was hij verslaggever in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. Tevens schreef hij in 2022 het boek ‘Alle Oekraïners die ik ken’.

Foto: Ilja Keizer