Adriaan van Dis

Lezing Adriaan van Dis VERPLAATST

Wegens privéomstandigheden is de lezing van Adriaan van Dis van komende zondag, 19 november, verplaatst naar 25 februari 2024.

Heeft u al kaartjes, dan kunt u deze bewaren tot 25 februari. Deze blijven geldig. Schikt de nieuwe datum u niet, dan verzoeken wij u, uw kaartje bij ons in de winkel in te leveren. U krijgt dan uw entreebedrag terug.

Heeft u kaartjes gereserveerd, laat ons dan even weten of u deze wilt bewaren tot 25 februari. Wij houden deze dan voor u terug.

Op zondagmiddag 25 februari 2024 komt Adriaan van Dis naar Varsseveld.  

 
 
Adriaan van Dis  is de schrijver van een indrukwekkend literair oeuvre. Zijn jeugd in een uit Nederlands Indië gevlucht gezin, zijn reizen en belangstelling voor migranten en andere culturen staan hier vaak in centraal.
 
Het boek “Naar zachtheid en een warm omhelzen” is zojuist verschenen. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en veelvuldig genomineerd. “Indische duinen” (1985) werd bekroond met de Gouden Uil en “Ik kom terug” heeft de Libris Literatuurprijs 2015 gewonnen. In hetzelfde jaar ontving hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn totale oeuvre.

Een negenjarige jongen wordt tijdens een inzinking van zijn door oorlogsherinneringen gekwelde vader opgevangen in het huis van zijn grootouders. Maar in dat huis wacht hem een andere oorlog: de vrouw die door de barse grootvader was aangenomen als ‘meid voor dag en nacht’ verzet zich steeds meer tegen haar dienende rol. Zij, Ommie, vervult de rol van grootmoeder en groeit uit tot vredestichter in de gehavende familie van haar broodheer. Ook tijdens de oorlog bleek zij al een heldin. De jongen spiegelt zich aan haar dapperheid en zij helpt hem zijn angsten te overwinnen. Er ontstaat een hechte band tussen die twee – gekleurd door hun hunkering naar liefde en erkenning. In de reconstructie van Ommies leven en die ingrijpende zomer schakelt van Dis op verrassende wijze van vroeger naar nu en laat zo zien wat het heden zegt over het verleden. Met Naar zachtheid en een warm omhelzen schrijft hij een vergeten hoofdstuk uit zijn oeuvre. 

Toegangskaarten à € 15,00 zijn verkrijgbaar bij ons in de winkel of aan de kassa in het Borchuus, Kerkplein 3 te Varsseveld. De aanvangsttijd is 15.00 uur.
Hij wordt geïnterviewd door Joyce de Schepper.