Gerwin van der Werf in het Borchuus

Gerwin van der Werf in gesprek met interviewer Joyce de Schepper tijdens de signeersessie. Foto: DeSchepperenco.nl

Auteur Boekenweekgeschenk Gerwin van der Werf: “Ik ben schrijver, geen praatjesmaker”

VARSSEVELD – Zondagmiddag 13 april  was schrijver Gerwin van der Werf te gast in het Borchuus. Op uitnodiging van Boekhandel Rutgers vertelde hij over zijn Boekenweekgeschenk De Krater, eerder verschenen werk en het schrijverschap. Van der Werf werd geïnterviewd door Joyce de Schepper.

Door: Ria Tuenter

Omdat dit jaar de Boekenweek haar negentig jarig jubileum viert, schreef de CPNB een wedstrijd uit, waarbij auteurs anoniem een manuscript konden insturen. Uit 149 inzendingen kwam het verhaal van muziekdocent en columnist Van der Werf uit Leiden als winnaar uit de bus. “De grootste eer die je als schrijver ten deel kan vallen”, zegt hij. “Volgens mijn uitgever een weergaloze triomf omdat dit mijn doorbraak als schrijver betekent. De negen boeken die ik tussen 2010 en 2024 heb geschreven, zijn nu ook opnieuw uitgebracht.”

Lezers zijn bijvangst
Over het schrijverschap zegt Van der Werf: “Het is bij mij geen commerciële bezigheid en ik schrijf niet per se voor lezers. Voor mij is het iets heel persoonlijks, in de hoop dat het kunst wordt. Lezers zijn eigenlijk bijvangst. Dat klinkt misschien niet zo aardig, maar het is wel eerlijk. Ik speel graag met fictie en werkelijkheid. Niet autobiografisch, wel heel persoonlijk. Dat heeft te maken met mijn kijk op de wereld. Maar ook met hoe ik beïnvloed ben door andere auteurs. Nooit meer slapen van W.F. Hermans vind ik bijvoorbeeld de beste roman ooit geschreven. De omkeerbaarheid van de wereld en de onbetrouwbaarheid van mensen, was heel belangrijk voor mijn ontwikkeling. De gedachte dat de wereld een chaotische plek is en de werkelijkheid interpretabel, stond haaks op mijn protestants-christelijke opvoeding. Ik hou ervan om de werkelijkheid te vervormen. Als schrijver kun je dingen laten gebeuren die niet lijken te kunnen, omdat jij de baas bent. Het is een prettige manier om je te verhouden tot een wereld waarin je je – als introvert persoon – niet zo thuis voelt.”

Onder de radar
Na de pauze vraagt een bezoeker hoe het kan dat zij nog nooit van hem had gehoord, terwijl hij zoveel titels op zijn naam heeft staan. “In de literaire wereld speelt zich veel onder de radar af”, antwoordt Van der Werf. “Media richten zich vooral op de hypes. Daaronder zit een gigantische groep auteurs die 500 tot 4000 boeken verkopen. Daar hoorde ik bij. De boekverkoop gaat nu best goed, toch blijf ik doen wat ik deed, namelijk schrijven voor mezelf. Ik heb altijd het idee dat ik niet goed kan overbrengen wat ik bedoel als ik praat. En lukt dat wel, dan heb ik het gevoel dat ze me verkeerd begrijpen. Daarom is het heerlijk om te schrijven. Ik ben schrijver, geen praatjesmaker.”

Depressie en zelfdoding
Enkele thema’s die voorkomen in De krater zijn depressie en zelfdoding. Thema’s waar Van der Werf ook in zijn persoonlijk leven mee te maken heeft. “Ik ben gediagnostiseerd met een dysthymischestoornis, dan heb je lange perioden waarin je je somber voelt, afgewisseld door korte perioden waarin het wat beter gaat. Ik ben niet invaliderend depressief en heb geen zelfmoordgedachtes. In mijn omgeving kozen recent vier mensen voor zelfdoding, waarvan drie heel jong. Dat houdt mij bezig. Ik vind het belangrijk om onderwerpen als deze bespreekbaar te maken, daarom schrijf ik erover.”