Tommy Wieringa

Op uitnodiging van Boekhandel Rutgers komt schrijver Tommy Wieringa op zondagmiddag 10 december naar Varsseveld.

Tommy Wieringa (1967) is een Nederlandse schrijver van o.a. “Joe Speedboot” , “De heilige Rita” en “Dit zijn de namen”. Voor de laatste ontving hij in 2013 de Libris Literatuur Prijs.

Onlangs is de nieuwste roman van Tommy Wieringa “Nirwana” verschenen. In deze roman wordt vanaf het begin strijd geleverd. Het boek gaat over de tweeling Hugo en Willem Adema, zij hebben geen goede band.  De situatie is zo onhoudbaar dat Hugo voor een lange tijd bij zijn grootouders in de duinen bij Wassenaar doorbrengt. Daar ziet Hugo bij het zwemmen, de kleine tatoeage van zijn grootvader: een O. Deze letter staat symbool voor iemand van de Waffen-SS, een strijder aan het Oostfront. Twintig jaar later is Hugo een bekende kunstenaar en komt het verleden van zijn grootvader opnieuw aan het licht als hij een schrijver tegenkomt die materiaal aan het verzamelen is voor een roman over zijn familie. De naam van deze schrijver is toevallig Tommy Wieringa.

Nirwana – Tommy Wieringa
De geschiedenis van een grootvader bepaalt het heden van een kleinzoon. Samen vertellen ze het verhaal van een eeuw waarin het wereldvuur oplaaide als nooit tevoren.

Gevierd kunstenaar Hugo Adema stamt uit een roemruchte familie die al decennia haar stempel op de moderne tijd drukt. Zijn grootvader Willem Adema stichtte zijn offshore-imperium na een dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog: aanvankelijk vecht hij aan Duitse zijde aan het oostfront, maar halverwege de oorlog sluit hij zich aan bij het verzet. Wie is die man die sommigen vereren als een held en anderen beschouwen als een geslepen opportunist?

Terwijl zijn tweelingbroer aan het hoofd van het familiebedrijf het grootste schip ter wereld laat bouwen, raakt Hugo’s eigen leven in een impasse als zijn grote liefde hem verlaat. Hij keert terug naar het landgoed waar hij is opgegroeid om weer te schilderen en het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van Willem Adema op, die een ontstellend licht werpen op diens oorlogsjaren. Is dit het moment om de geschiedenis recht te doen?

Nirwana is een wervelend epos over een familie die generatie na generatie de verovering van de aarde najaagt, ook wanneer blijkt dat het vuur een goede knecht is, maar een slechte meester.

“Nirwana” is tegelijkertijd een actueel, politiek boek en een klassieke roman over een familie met een geheim.

Wieringa kiest ervoor om zijn held niet in een dilemma te drijven maar om de morele polen op te delen tussen de personages – Christiaan Weijts “de Groene Amsterdammer”

Toegangskaarten à € 15,00 zijn verkrijgbaar bij ons in de winkel of aan de kassa in het Borchuus, Kerkplein 3 te Varsseveld. De aanvangsttijd is 15.00uur.
Hij wordt geïnterviewd door Joyce de Schepper.