Nelleke Noordervliet

Opstand is de motor van de geschiedenis.

Schrijfster Nelleke Noordervliet over verzet, opstand, macht.

Nelleke Noordervliet was woensdagavond 17 november de spreker in het Borchuus te Varsseveld. Boekhandel Rutgers had haar uitgenodigd als schrijver van het essay ‘Door met de strijd‘ ter gelegenheid van oktober, Maand van de Geschiedenis 2018.

Noordervliet voerde het publiek aan de hand van foto’s langs vele opstanden en mensen in verzet. Indrukwekkende beelden van die ene man met zijn plastic tasje tegenover de tanks van het Chinese leger. Langs de gebroeders Korbach; onbekende helden, strijders van het vrije woord, die nu een comeback maken.

Ze liet de mensen ook zelf nadenken: Kies je voor de macht die onderdrukt of die bevrijdt? Waar ligt je hart, waar je verstand? Dit komt niet altijd overeen.
Hou ik me gedeisd of kom ik in verzet? Welke keuze kan ik voor mezelf verantwoorden?

Persoonlijke ervaringen deelde Noordervliet ook. Hoe ze eind jaren 60 de radicale en tamelijk gewelddadige ‘Summer of love’ beleefde. De babyboom; Parijs Sorbonne mei 1968; Václav Havel en de Praagse Lente. Het conflict met de (R.K.)kerk rondom de Humanae Vitae 1968, waarin geboortebeperking verboden wordt.

Afsluitend beantwoordde Noordervliet nog enkele vragen, waarin haar boek over het afschaffen van de slavernij, ‘Pelikan Bay’ aan de orde kwam en ze het thema van de avond: verzet, opstand en macht, doortrok naar de actualiteit.

Nelleke Noordervliet was voor de derde keer in Varsseveld, maar vond evenals de vorige keren, door haar prettige verteltrant en fascinerende verhalen een geboeid publiek tegenover zich.

 

Nelleke Noordervliet essayist Maand van de Geschiedenis 2018

Maand van de Geschiedenis.Thema 2018: Opstand

Oktober, de Maand van de Geschiedenis keert dit jaar terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen en fakkels tot stil protest. Van massabeweging, barricaden tot voorzichtig opereren in de illegaliteit.

Nelleke Noordervliet was vereerd dat ze de opdracht kreeg voor het schrijven van het essay 2018: “Handenwrijvend en enthousiast begon ik het thema Opstand te verkennen. Wat een heerlijk onderwerp!”

Het essay is te koop voor € 3,50.

 

Prachtige en boeiende lezingen

Nelleke Noordervliets voorliefde voor geschiedenis blijkt uit diverse historische romans. Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden.
Na het verschijnen van Noordervliets debuut in 1987 ‘Tine of De dalen waar het leven woont‘, een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw, werd zij erkend als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Noordervliets belangstelling voor geschiedenis uitte zich ook in ‘Altijd roomboter’, het verhaal over haar overgrootmoeder, en in de boeken die ze schreef voor het Rijksmuseum en de Hermitage Amsterdam. Haar werk werd een paar maal genomineerd en in 1994 ontving ze de Multatuliprijs voor ‘De naam van de Vader’. Naast verhalen, essays en boeken over geschiedenis schreef Noordervliet een aantal succesvolle romans. ‘Aan het eind van de dag‘ (2016) is haar meest recente roman en handelt over een ex-politica die terugziet op haar leven in het woelige tijdvak van de jaren zestig en zeventig.
Nelleke Noordervliet is een boeiend verteller en geeft prachtige lezingen.