Murat Isik in de Boekenweek

Murat Isik, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018
met het boek Wees onzichtbaar
komt in de Boekenweek naar Varsseveld.

Donderdag 28 maart 2019
Aanvang 20.00 uur
In het Borchuus, Kerkplein 3 te Varsseveld 

Entreekaarten € 10,00 p.p.

Murat Isik is schrijver
van het Boekenweekessay
en wordt geïnterviewd
door Joyce de Schepper

De Nederlandse schrijver en jurist Murat Işık (İzmir, 1977) is van Zaza-Turkse afkomst. Hij studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University.
Isik won met Wees onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs en de Boekhandelsprijs. Daarnaast werd het uitgeroepen tot Beste Boek van het Jaar 2017 en was het voor talloze andere prijzen genomineerd. Het wordt ook bewerkt voor een TV-serie.

Wees onzichtbaar vertelt het verhaal van de Turkse Metin Mutlu, die in 1983 op 5-jarige leeftijd met zijn ouders en zus naar Nederland komt. Het gezin betrekt een flat in de Bijlmermeer, een wijk die in razend tempo verpaupert. Metin voelt zich onveilig in die omgeving maar ook thuis, door zijn onvoorspelbare en gewelddadige vader. Gaandeweg en gelijktijdig met zijn emanciperende moeder veranderen de verhoudingen.

Ik wilde de echte Bijlmer laten zien van binnenuit in al zijn rauw- en hardheid.

Maar ik wilde ook de warme en kleurrijke kant laten zien die er ook is.”

Boekenweekessay: Mijn moeders strijd

Mijn moeders strijd beschrijft de onvermoede emancipatiestrijd van Murat Isiks moeder Aynur: van haar geboortedorp Baltaş tot haar jaren in de Bijlmer, waar ze nog altijd woont en werkt. Mijn moeders strijd is een prachtig, ontroerend portret van Isiks moeder, zijn inspirator en grote voorbeeld.

Het Boekenweekessay ligt vanaf 23 maart
voor maar € 3,75 in de boekhandel.

Boekenweek thema – De moeder de vrouw

De Boekenweek viert het boek -en in 2019 vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind.
Het Boekenweekessay van Isik sluit hier mooi op aan, evenals Wees onzichtbaar, waarin de emancipatiestrijd van Murats moeder een heel belangrijk thema is.

Voor de Boekenweek die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, schreef Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk Jas van belofte, dat tijdens de Boekenweek bij besteding van ten minste €12,50 aan Nederlandstalige boeken cadeau wordt gedaan.
Op 31 maart, de laatste zondag van de Boekenweek, kunnen reizigers traditiegetrouw op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein reizen.

Publicaties van Murat Isik

  • Tijdens ‘Juni Kunstmaand 2007’ won Isik de verhalenwedstrijd met zijn korte verhaal De purperen citroen. Dit verhaal is vertaald in een theaterstuk.
  • In 2011 kreeg hij de El Hizjra Literatuurprijs voor het korte verhaal De laatste reis.
  • In 2012 kwam zijn eerste roman uit, Verloren Grond. Hij ontving er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Verloren Grond vertelt de familiegeschiedenis van zijn ouders in Oost-Turkije.
  • In het kader van een prijsvraag voor de Maand van het Spannende Boek in 2014 verscheen een speciale uitgave -een kort verhaal- van Isik: De onaangekondigde dood van mijn vriend.
  • In 2017 kwam zijn tweede roman uit: Wees Onzichtbaar. Hij won hiermee de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018 en de Boekhandelsprijs 2018. Bovendien werd de roman gekozen tot het Boek van het jaar 2017 bij NRC Handelsblad.
  • In maart 2019 verschijnt het Boekenweekessay Mijn moeders strijd.