Lezing Boekenweek 2023

Jan Brokken en Judith Koelemeijer

Op zondagmiddag 12 maart komen Jan Brokken en Judith Koelemeijer naar Varsseveld om te vertellen over hun nieuwste boeken.

De Kampschilders
“Een onvergetelijk aangrijpend verhaal dat laat zien
hoe kunst in onmenselijke omstandigheden
een redding kan zijn.”
Jan Brokken (1949) groeide op als domineeszoon in het dorp Rhoon, het decor van zijn romans
“De provincie” en “Mijn kleine waanzin”.

Hij studeerde politieke wetenschappen in Bordeaux, werkte voor dagblad Trouw en weekblad Haagse Post en behoorde tot de spraakmakendste journalisten van zijn generatie.
In “De Kampschilders” vertelt Jan Brokken het verhaal van Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde jappenkamp terechtkwamen als zijn vader Han en moeder Olga. 
Brokken schetst het rijke culturele leven in de jaren dertig op Bali, waar kunstenaars uit de hele wereld naartoe trokken en geïnspireerd en betoverd werden door de Balinese cultuur.
Aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Etty Hillesum
“De kroniekschrijfster van de Joodse lotgevallen”

Judith Koelemeijer (1967) schreef als kind al graag verhalen.
Na een stoomcursus aan de Postdoctorale Opleiding Journalistiek ging ze aan de slag bij de Volkskrant, waar ze al snel haar voorliefde ontdekte voor verhalen over ‘gewone’ mensen en hun bijzondere geschiedenis.
Ze brak in 2001 door met haar familie-geschiedenis “Het zwijgen van Maria Zachea”.
“Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven” is de meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die ook onder de gruwelijkste omstandigheden trouw bleef aan haar idealen en zichzelf.
Zij werd wereldberoemd vanwege haar postuum gepubliceerde dagboek “Het verstoorde leven”. Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd.

De lezing vindt plaats in het Borchuus, Kerkplein 3 te Varsseveld.
Aanvang 15.30u
Kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel Rutgers € 15,00 p.p.