Kader Abdolah 7 februari 2017

kader-abdolah-c-yvette-wolterinck-rechtenvrij-onder-naamsvermeldingKader Abdolah was dinsdag 7 februari 2017 
in de Grote of Laurentiuskerk te Varsseveld.
Boekhandel Rutgers organiseerde dit in samenwerking met Oecumenisch ‘Ontmoeting en Inspiratie’.

De werken van de Perzisch-Nederlandse auteur Kader Abdolah (1954) gaan over het leven in en tussen twee culturen en over het leven in de diaspora.

Kader Abdolah beschrijft in zijn boek ‘Papegaai vloog over de IJssel’ (2014) de thematiek van immigratie en inburgering van nieuwkomers in Nederland. De roman speelt zich af in het rivierengebied rond Zwolle, waar de hoofdpersoon dankzij een betrokken predikant onderdak vindt. Abdolah verweefde zijn persoonlijke ervaringen in het boek.

abdolah-salam-europaDe nieuwste roman van Kader Abdolah, ‘Salam Europa!’ gaat over een al lange tijd in Nederland wonende docent oriëntalistiek, Sjeed Djamal. Hij maakt anderhalve eeuw later dezelfde reis dwars door Europa -en door België en Nederland- als beschreven in het reisboek van een Perzische sjah. Gaandeweg dringt de geschiedenis, maar ook het heden van Europa, met de gebeurtenissen rondom immigratie en terreur, steeds dieper door. Deze hoogst actuele roman wordt geroemd als een schitterende oosterse vertelling over Europa.

Over de auteur:

Kader Abdolah (1954) is een pseudoniem. Dit is samengesteld uit de namen van twee vrienden van de schrijver; door de overheid geëxecuteerde partijleden. Abdolah studeerde natuurkunde in Teheran. In die periode sloot hij zich aan bij een linkse politieke partij die zich verzette tegen het bewind van de sjah en later tegen dat van de ayatollahs. Hij schreef voor een illegaal blad en publiceerde twee clandestiene verhalenbundels.
Zijn politieke activiteiten resulteerden erin dat hij in 1985 uit Iran moest vluchten. Hij woont nu ruim een kwart eeuw in Nederland.
Abdolah leerde zich de Nederlandse taal aan met behulp van kinderboeken. Inmiddels heeft hij verhalenbundels, columns en internationaal succesvolle romans geschreven.