Eugenie Smits van Waesberghe 24 november

Eugénie Smits van Waesberghe komt bij BoekLokaal
met haar tweede boek ‘Schoot vol tranen’.

Ze zal spreken over de Nederlandse adoptiegeschiedenis
zaterdag 24 november van 13.30 – 15.30 uur.

Het boek ‘Schoot vol tranen’ onthult het verzwegen Nederlandse adoptieverleden in de twintigste eeuw. Moeders – en ook vaders – werden vaak tegen hun wil van hun kind gescheiden. Deze praktijken werden uitgevoerd in doorgangshuizen, maar ook daarbuiten. Kinderen werden illegaal ondergebracht bij pleeggezinnen, zonder toestemming van hun ouders. De invoering van de Adoptiewet in 1956 zorgde ervoor dat adoptie wettelijk werd gelegitimeerd onder verantwoordelijkheid van de overheid. Een hausse van vraag naar baby’s door – veelal – kinderloze wensouders kwam op gang en duizenden meisjes en vrouwen stonden hun baby bij de geboorte af ter adoptie.
Deze donkere, verborgen geschiedenis heeft geresulteerd in vele verwoeste levens en verstoorde dromen, die doorwerken tot de dag van vandaag.

Roman
In de roman ‘Schoot vol tranen’ gaan de hoofdpersonen ieder op hun eigen wijze op zoek naar antwoorden. Om de waarheid boven water te krijgen, moet geheim op geheim worden ontrafeld.

Ooggetuigen
Als het boek wordt omgedraaid, komen de ooggetuigen aan het woord. Zij vertellen over de adoptiepraktijken in de vorige eeuw in ons land. Hun verhalen laten zien dat de gebeurtenissen in de roman op waarheid berusten. Ze tekenen een inktzwarte rand om onze nationale adoptiegeschiedenis.

De schrijfster
Eugénie Smits van Waesberghe is orthopedagoog, therapeut en coach en daarnaast auteur en publicist. Zij werd in 1965 geboren in doorgangshuis Moederheil in Breda. In 1966 werd ze geadopteerd door Nederlandse wensouders.
In 2014 verscheen over dit onderwerp haar eerste boek ‘Onverveerd’ (€ 12,95) en gaf ze een lezing in onze winkel.
Eugénie woont en werkt sinds 1997 in Halle, in de Achterhoek. Zij is zelfstandig ondernemer en werkzaam als psychosociaal therapeut en coach bij De Uitnodiging coaching & begeleiding.  www.deuitnodiging.nl

Publiciteit
Zowel ‘Onverveerd’ als het nieuwe boek ‘Schoot vol tranen’ stond en staat volop in de publiciteit.
Kranten, radio en tv hebben veel belangstelling voor het adoptieverleden van Nederland.
Op 8 november was Eugénie te gast in ‘Tijd voor Max’ bij Omroep Max.
Meer over het boek op www.schootvoltranen.nl

Klik op de foto voor het artikel uit Libelle 48-2018