Erica Terpstra

1929 – Boekhandel Rutgers – 2019

Erica Terpstra: “Ik probeer écht verbinding te leggen met mensen”

Zaterdagmiddag was Erica Terpstra te gast in een bomvol Borchuus in Varsseveld. Vanwege haar 90-jarig jubileum had Boekhandel Rutgers haar uitgenodigd om te vertellen over haar vorige week verschenen boek ‘Erica op reis’. Ze werd geïnterviewd door Joyce de Schepper.

Door Ria Tuenter

Na haar introductie brandt Erica meteen los met een hilarisch verhaal. “Een boekhandel met drie generaties vrouwen, geweldig! Ik ging eens als enige vrouw met een parlementaire delegatie naar Noord-Jemen. Een land waar mannen het voor het zeggen hebben. Ik had een bijzondere klik met een sjeik. Hij droeg, zoals alle mannen daar, een prachtige jambiya (een soort krom zwaard, red.) op zijn onderbuik. Ik verbleef een paar dagen bij hem in de tuin en onze gesprekken werden steeds persoonlijker. Toen ik een paar dagen later in het vliegtuig zat, zag ik dat al mijn mannelijke medereizigers hun jambiya moesten afgeven. In ruil kregen ze een plastic nummertje. Komt de sjeik ineens binnen met twee jambiya’s voor mijn jongens. Zat ik daar als enige vrouw tussen al die ‘ontmande’ kerels met die jambiya’s op schoot. Ik heb me nog nooit zo geëmancipeerd gevoeld.”

Erica legt uit dat haar nieuwsgierigheid naar andere culturen en haar liefde voor reizen is ontstaan op de Olympische Spelen van 1960. Waar ze als 17-jarige zwemster ons land vertegenwoordigde. “Toen ik in het Olympisch dorp aankwam kon je bijna voelen hoe iedereen had geknokt en om daar te komen. Hoewel we allemaal uit verschillende culturen kwamen, was dat een enorme gemeenschappelijke deler.” In 2011 maakte ze haar eerste ‘Erica op reis’. Regisseur Feije Riemersma, die ook de prachtige foto’s in het boek maakte, drukte haar op het hart om geen presentatrice te worden: ‘Houd het klein en blijf vooral bij jezelf.’ Mensen die haar programma kennen, weten dat dit gelukt is. En hoe!

Haar eerste reis leidt naar Indonesië, het land waar ze vanaf haar vijfde twee jaar heeft gewoond. “En als je dan op een plek uit je jeugd komt, gaan er ineens allerlei klepjes open en komt er van alles boven”, zegt ze. “De kleuren, de geuren, de klanken, alles voelt bekend.” Bij het zwembad, waar ze heeft leren zwemmen, komen de emoties. “Zestig jaar eerder heb ik daar op de startblokken gezeten met mijn hele toekomst voor me. Nu zit ik er met een groot deel van mijn leven achter me. Ik word er stil van.”


Erica vertrekt altijd in haar eentje vanaf Schiphol. “Ik vind het heerlijk om vast vooruit te reizen en de ‘vibraties’ van een land te proeven. Ik pak ook vaak een toeristenbus om de omgeving te verkennen. Mijn vaste crew volgt dan later. Een kapper of visagist gaat nooit mee, je ziet me zoals ik ben. Ik heb alleen een zeemleren lap. Ik wil in een andere cultuur geen toeschouwer zijn, ik wil deelnemen, me onderdompelen!”Eén van de thema’s in haar boek is spiritualiteit. Prachtig is het verhaal van een bijzondere boom in Sulawesi. “Vroeger werden baby’s aan bomen toevertrouwd als een kindje overleed voor zijn eerste tandje was doorgekomen. Het lichaampje werd dan in een verticaal gat in de boom bijgezet. Het sap van de boom werd gezien als een soort moedermelk, die de baby kon sterken. Uiteindelijk groeide de boom weer dicht en zo werd het lichaam van het kindje teruggegeven aan de natuur.”


Erica vertelt dat ze vroeger wel eens jaloers was op een katholiek vriendinnetje dat God bedankte als ze blij was. “Ik vroeg aan mijn vader, wie moet ik bedanken als ik gelukkig ben? Hij antwoordde: ‘Als je zo gelukkig bent, moet je dat proberen door te geven aan een ander. Niet morgen maar vandaag!’ Een wijze les. Ik probeer daarom ook écht verbinding te leggen met mensen, omdat ik dat ook écht meen!”

Erica Terpstra, daarnaast rechts 2 generaties eigenaren van Boekhandel Rutgers en verder het voltallige team van deze succesvolle middag.

Jubileumlezing met Erica Terpstra


Erica Terpstra

zaterdagmiddag 23 november
in het Borchuus te Varsseveld
interview door Joyce de Schepper


Erica op reis


In haar populaire programma Erica op Reis schetst Erica Terpstra een beeld van inspirerende en wonderlijke landen en culturen. 
Erica’s reisbezoeken zijn zo indrukwekkend omdat ze niet alleen met de lokale bevolking spreekt, maar ook deelneemt aan lokale rituelen, gewoonten en gebruiken.
Voor zeven seizoenen Erica op Reis  heeft ze al meer dan 38 landen bezocht. Over twintigtal ervan verhaalt ze in het gelijknamige boek. 
In dit boek deelt ze haar favoriete bestemmingen, meest bijzondere ontmoetingen en geeft ze vele tips. Het boek is een genot om bij weg te dromen dankzij de prachtige foto’s van haar regisseur Feije Riemersma.

Ik vind het zo geweldig mijn/onze kijkers
te mogen uitnodigen om met mij te genieten
van andere culturen, inspirerende mensen, verrassende gewoontes en religies.
Ga met me mee, belééf het met mij!
  

Erica Terpstra (Den Haag, 26 mei 1943) is een voormalig zwemkampioene, sportjournaliste, staatssecretaris, Tweede Kamerlid en voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF. Ze is een aantal keren geridderd en heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder in 2017 de Muzeprijs.

De Muzeprijs is een waarderingsprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een publieke persoonlijkheid uit de kunst-, cultuur-, media- of sportwereld, die zich op bijzondere en veelvuldige wijze belangeloos verdienstelijk heeft gemaakt in het sociaal, charitatief of maatschappelijk verkeer.

Zaterdagmiddag 23 november 2019, aanvang 16.00 uur
in het Borchuus aan het Kerkplein te Varsseveld.
Na afloop is er gelegenheid om uw boeken te laten signeren. 
U kunt kaarten reserveren via mail: info@boekhandelrutgers;
of bellen tijdens openingsuren: 0315-241377.