Bezorger Ben

Ben Eijmers (69) bezorgt sinds enkele jaren bij de klanten van
Boekhandel Rutgers pakketjes aan huis.
We hebben hem een paar vragen gesteld zodat u wat meer komt te weten
van onze vaste bezorger die bij u aan de deur aanbelt.

hier ziet u Ben bij de garagedeur van Boekhandel Rutgers met een te bezorgen pakketje achterop de fiets.

In het verleden bezorgde Pieter, de echtgenoot van Saskia -eigenaresse van de winkel- de boeken bij scholen en bij enkele klanten. Dit kwam in het gedrang toen Pieter ziek werd. Medewerkster Annelies vroeg aan haar -pas gepensioneerde- man Ben of hij kon bijspringen. Dit deed hij met plezier. Nu ook Annelies is gestopt met werken, stappen ze regelmatig samen op de elektrische fiets om te bezorgen.

Toen Ben begon met bezorgen, ging het om een pakketje per week of per 2 weken. Door corona is dit duidelijk toegenomen en is hij vrijwel dagelijks met een paar pakketten onderweg. Dit zijn dan niet altijd alleen boeken, maar alles uit de winkel kan bezorgd worden. Kantoorartikelen, tijdschriften, agenda’s, wenskaarten met postzegels.

De meeste pakketten worden afgeleverd in Varsseveld, Heelweg en omstreken. Verder weg is ook geen bezwaar. Tot nu toe was de verste afstand per fiets een huis voorbij Doetinchem, richting Hoog-Keppel; met de auto was Ben pasgeleden nog in Drempt.

Mocht de afstand verder zijn dan zo’n 15 à 20 kilometer of het weer te slecht, dan gaat Ben met de auto en alleen op pad. Per fiets gaan ze meestal met z’n tweeën onderweg en fietsen met de pakjes door het bos en langs het water. Met mooi weer nemen ze een toeristische route en fietsen een rondje om tot wel 50 kilometer, dan is het extra leuk om te doen. Ondertussen genieten ze ook van de fraaie tuinen, zeker in de buitengebieden kijken ze hun ogen uit.

Een lekke band is hun bespaard gebleven. Toch maken ze zich niet druk om een plaksetje, dankzij de mobiele telefoon op zak. Ook hebben ze onderweg nog geen last gehad van honden. Het zit ze mee. Zoals Ben zelf zegt: “Het dient twee delen: mijn gezondheid en de boekhandel.” Waarmee hij aangeeft, dat hij door het vaak fietsend eropuit gaan een betere conditie heeft gekregen.

De brievenbus is altijd een verrassing. Ze komen veel verschillende soorten brievenbussen tegen. Sommige zijn zelfs speciaal ingericht voor pakketten. Een enkele keer ligt er een briefje: Leg maar op de tuintafel. Maar als er geen overkapping boven hangt, doet Ben dat liever niet. De boeken zitten in een papieren zak en hij wil voorkomen dat het nat wordt. Gelukkig is het afgeven van een pakketje aan de buren tot nu toe geen probleem.

Toch is de invloed van corona al duidelijk te merken. Mensen kiezen vaker voor bezorgen aan huis, komen minder vaak zelf naar de winkel toe. In het begin bezorgde Ben veel bij ouderen, nu ook heel regelmatig bij jongeren, ook op korte afstand van de winkel. En naast leuke, spontane reacties als: “Ben je alweer op de fiets?” worden nog wel eens versnaperingen aangeboden voor onderweg; of koekjes of wat te drinken. Helaas moet dat nu afgeslagen worden, het is niet verstandig om bij de mensen binnen te komen of daar wat te nuttigen.
Tijdens de eerste lockdown had Ben zijn ‘Moment of fame’. Radio Gelderland maakte een item over het laten bezorgen van artikelen aan huis. Er werd gebeld door een luisteraar: “Ik ken iemand die hier in de buurt de boeken met de fiets bezorgt!”

Ben wordt hartelijk dank voor het openhartige verhaal en we wensen hem
en zijn vrouw Annelies nog vele jaren bezorgplezier toe.