Bert Wagendorp

Schermafbeelding 2015-11-06 om 21.08.46Tijdens de kerstmarkt op zondag 13 december komt Bert Wagendorp naar Varsseveld. De schrijver van het “oerboek over vriendschap” ‘Ventoux’, geeft deze middag drie lezingen in huiskamersetting.
Dit directe contact met een schrijver in klein gezelschap maakt deze lezingen tot een bijzondere ervaring. Bert Wagendorp leest, vertelt en beantwoordt vragen gedurende een half uur om 14.00; 14.45 en 15.30 uur. Kaarten kosten € 8,00 p.p. De lezingen worden gehouden in de huiskamer van Boekhandel Rutgers; tussendoor en na afloop zal Bert Wagendorp in de winkel zijn om te signeren.

Bert Wagendorp (Groenlo, 1956) is journalist en schrijver van boeken met een sportieve achtergrond. Na zijn studie Nederlandse Taal- en Letterkunde was hij enige tijd werkzaam als copywriter in de reclame. Daarna werd hij sportverslaggever, eerst bij de Leeuwarder Courant, later voor de Volkskrant. Voor deze krant versloeg hij vanaf 1989 alle grote wielerwedstrijden, waaronder zes keer de Tour de France.
In 1995 verscheen zijn roman ‘De Proloog’, de beklemmende beschrijving van een doorwaakte nacht van een wielrenner die de proloog van de Tour de France moet winnen. Het boek werd veelgeprezen.
Na 4 jaar correspondentschap in Londen, schreef hij sportcolumns voor de Volkskrant. Een keuze hieruit is gebundeld in het boek ‘Sportleven’. Andere columnbundels zijn: ‘Het kan altijd erger’, ‘De wereld volgens Wagendorp’, en in 2014 ‘Het jongensparadijs’. Naast columns bevatten ze ook korte verhalen. ‘De dubbele schaar’ bevat vier fictieve verhalen tegen een min of meer herkenbare, historische sportieve achtergrond.
In 2006 volgde hij Jan Blokker bij de Volkskrant op als algemeen columnist.
Bert Wagendorp is tevens mede-oprichter en hoofdredacteur van het literaire wielertijdschrift De Muur.
In mei 2013 verscheen de roman ‘Ventoux’. Het boek werd door het boekenpanel van het tv-programma De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand mei en ontving juichende kritieken. ’Ventoux’ van Bert Wagendorp is een ontroerende tragikomedie die zich uitstrekt van de Achterhoek in de jaren zestig en zeventig tot de Randstad en de Provence anno 2012. Een verhaal over de oude vriendschap tussen vijf mannen en een vrouw. Een ontroerend, hilarisch en scherp portret van een generatie. En een zoektocht naar de consequenties van keuzes. ‘Ventoux’ is onlangs verfilmd.
Dit jaar verscheen het ‘Vader en dochter boek’ dat hij samen met zijn dochter Hannah schreef.